Det spirar i fönstren!

Det är sportlov och nästan snöfritt. Pelargonerna har fått komma fram ur sin vintervila som de tillbringat i en kall men relativt ljus garderob och jag har sått frön som börjat spira.

Efter julen har jag haft mycket problem med min axel och dessutom har flunsorna avlöst varandra i familjen. Då känns det desto trevligare att få följa frön som spricker, skott som börjar växa och drömma sig bort till våren och sommaren.

I år tänkte jag satsa lite mer på nytto-odlingen. Vi odlar inga större arealer utan bara i några pallkragar, men jag tänkte utöka odlingen lite grann och kanske bygga ett miniväxthus mot ytterväggen. Så jag har börjat förodla lite grönsaksfrön som tomat och paprika.

Jag har också tänkt odla de flesta sommarblommorna själv i år. Ofta brukar jag köpa en stor del av krukblommorna färdigodlade, men det är ju roligare och ofta också billigare att odla själv (om man lyckas vill säga). Jag tilltalas mest av pelargoner och sommarlökar/knölar (t.ex. dahlia) som man kan övervintra från år till år i sina krukor. Och dessutom föröka!



Av mina pelargoner är det 6 av 8 som överlevt vintern. Tyvärr frös mina två fina äppelblomspelargoner eftersom de stod för nära ytterväggen. Så till nästa vinter ska jag skaffa en frostvakt.

Men mina fyra rosa Drottning Ingrid (Mårbacka) som syns på bilden ovan lever och har börjat växa så smått efter att ha blivit nerklippta. Två vita Mårbackapelargoner (troligen sorten Felix) är det också liv i men de har varit mer tröga i starten, kanske för att jag var för långsam med att ta fram växtlampan.

Jag har också beställt sticklingar till några pelargoner till, bl.a. Drottning Margrethe (ursprungligen en gammal sort som också kallas röd Mårbacka eller Stora Hyttnäs) som med sina körsbärsröda blommor ska bidra med lite sting och färg till mitt annars ganska blekljuva pelargongäng. Och ett par nya äppelbloms- och rosenknoppspelargoner. Kan man få för mycket? Nejdå. Livet är för kort för återhållsamhet, så jag öser på med mer.

 Några pelargonbilder från i somras:
Klassikern Mårbacka / Drottning Ingrid

 Vit Mårbacka / Felix

 'Appleblossom Rosebud'

 

För att pelargonerna ska lyckas så här tidigt på säsongen är det viktigt med växtbelysning. Det går självklart bra att starta upp dem senare också, men jag vill gärna ha blommande pelargoner i glasverandan redan i maj så jag har tagit fram dem nu i februari.




I år har jag ruinerat mig på det här belysningssystemet från Nelson Garden. Såna här led-lampor håller ju i evighet, så jag ser det som en investering som jag kommer att ha använding av i många år.

Jag har haft alla möjliga underliga lamparrangemang i köket tidigare, men den här växtbelysningen är snyggare och mer praktisk, tycker jag, bland annat eftersom den tar lite plats, ger jämn belysning på bredden och lamplisterna är enkla att höja och sänka.

 Lamplisterna i sig väger ingenting och hänger i en metallställning som sitter fast med sugkoppar på fönstret. Lamporna finns i flera längder och går att koppla ihop, men den här kortaste varianten är inte kopplingsbar så jag köpte två fristående i stället. Då går fönstret att öppna vid behov.





I ett annat fönster står mina nerklippta vita mårbackor och stampar på stället. Jag hoppas att de tar sig. Det här är mitt billigaste växtbelysningsarrangemang: en gammal höj- och sänkbar armatur (man kan hitta liknande på loppis) och en vanlig, prisvärd växtlampa för under 15 euro.




På vinden har vi frösådderna, ett par dahliaknölar i kruka och två pelargonsticklingar.

Jag har sått tomatsorterna Tigerella (som är randig) och körsbärstomaten Gardener's Delight. Paprika, en gul sort som heter Yellow California Wonder har börjat gro, liksom rotselleri.

Äldste sonen är intresserad av chiliodling, så han sådde några chilifrön nu i helgen. Eldiga sorter som Trinidad Scorpion och Hot Lemon vill han ha! 

I krukorna som skymtar i bakgrunden har jag planterat knölar av en dahlia som heter American Pie -  en jättesöt mer lågväxande sort med prästkragelika blommor. Jag har valt alldeles för små krukor till dahliorna, tror jag, men planterar om dem i större senare. De kommer nämligen att få växa i kruka hela sommaren.

Kommentarer