Pelargoner med historia

När jag tänker på pelargoner ser jag framför mig min mormors sovrumsfönster där röda bondpelargoner trängdes bakom skira spetsgardiner. En idyll.

Pelargonen är en tidlös blomma och de som påstår att den är en tantblomma är helt ute och cyklar. Det finns så många sorter att alla kan hitta en eller flera favoriter. Dessutom är den ju så lättskött och tacksam och kan övervintras från år till år.

Tidigare har jag mest haft vanliga moderna sorter som är både fina och prisvärda, men de som får mitt hjärta att klappa lite extra är nog gamla pelargoner med lite skirare blommor. Pelargoner som gått i arv i generationer och som kanske har en historia att berätta.

Därför har jag satsat på att skaffa några fina gamla pelargoner i år. Tanken på att de gått i arv i både slott och koja i långt över hundra år gör att jag känner mig extra motiverad att ta hand om dem så gott jag kan.

Här kommer bilder på tre favoriter som inte är så svåra att hitta i trädgårdsbutikerna!

Dronning Ingrid


Dronning Ingrid är en mycket vacker puderrosa pelargon från Danmark. Den påminner om den svenska Mårbackapelargonen, men har mer tätt fyllda och något mindre blomklasar och ett lite buskigare växtsätt jämfört med Mårbacka. Namnet Dronning Ingrid fick den först på 2000-talet av en dansk odlare, men pelargonen har gamla anor.

Det finns flera teorier om varifrån den härstammar. Den ska ha odlats i långa tider på det kungliga slottet Gråsten i Danmark. Enligt vissa källor var det så att drottning Ingrid av Danmark, som var svensk prinsessa innan hon gifte sig, tog med sig pelargonen från slottet Sofiero där hon tillbringat somrarna sedan barnsben. Hon flyttade till Danmark på 1930-talet.

Enligt andra källor har pelargonen odlats i Danmark längre än så, eftersom den sägs ha funnits till salu i blomsteraffärer i Danmark redan på 1920-talet. 

Det kan vara så att båda uppgifterna stämmer. Många pelargoner har ju förekommit i flera länder. Oavsett så är det en helt fantastisk pelargon, och också är storväxt. Min absoluta favorit!



Prins Felix (Vit Mårbacka)


Pelargonen Felix är troligtvis samma sort som vit Mårbackapelargon och har oemotståndliga vita, halvfyllda blommor.

Den har ett vackert, frodigt växtsätt som påminner om Dronning Ingrid och Mårbacka, men är något mer kompakt i storleken. Den har mycket gamla anor, och blev uppkallad efter unge prins Felix av Danmark på 2000-talet när man tog upp den till kommersiell odling.

Så himla vacker är den med de friskt ljusgröna bladen och de skira vita blommorna, som ibland kan ha små, små skiftningar i limegrönt och ljusrosa om den står soligt!

Äppelblomspelargon


Det är svårt att inte falla pladask för den här underbara pelargonen, Appleblossom Rosebud.

Den hör till gruppen rosenknoppspelargoner, som började odlas fram redan i slutet av 1800-talet. Det kunde man kanske inte tro med tanke på de spektakulära blommorna. 

Appleblossom Rosebud lanserades 1870. Den sägs ha varit engelska drottning Victorias favoritpelargon! 

Den växer kraftigt och frodigt, men är en aning mer kräsen än de två ovannämnda. Den får inte stå för skuggigt om den ska blomma, och bör stå skyddat för regn. Växlande temperaturer kan ge rödflammiga blad. Men på en veranda eller övertäckt, skyddad terrass eller i ett soligt fönster inomhus är den hur lättskött som helst.




Kommentarer